Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
02
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Drinkwatersector verduurzaamt met ‘Blauwe Netten’

Drinkwatersector verduurzaamt met ‘Blauwe Netten’

Met de toevoeging van WML vertegenwoordigd de coalitie Blauwe Netten nu alle waterbedrijven in Nederland. Doel van het netwerk is de verduurzaming van de drinkwatersector. Daarom heeft het onder meer een grondstofpaspoort voor leidingsmaterialen aangekondigd, en wil het dit jaar onderzoeken of het met een gezamenlijke aanbesteding de inkoop van chemicaliën kan verduurzamen.

Blauwe Netten is vorig jaar opgericht en wordt begeleid door MVO Nederland. Volgens branchemedium H2O wil het netwerk in 2019 concrete stappen zetten om de verduurzaming van de drinkwatersector te versnellen. Zo gaat het onder meer leveranciers van leidingsmaterialen om een grondstofpaspoort vragen.

Paspoort
De bij Blauwe Netten aangesloten partijen kopen jaarlijks voor in totaal 60 miljoen euro aan leidingsmaterialen bij diverse leveranciers. Het grondstoffenpaspoort moet helpen moet helpen om deze inkoopactiviteiten duurzamer te maken. Het netwerk heeft een begeleidingsgroep voor haar leveranciers ingesteld om de invoering van het paspoort zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Aanbesteding
De coalitie wil dit jaar voorts onderzoeken of het een energiecorporatie kan opzetten en of het met meerdere waterbedrijven mee kan doen aan aanbesteding voor chemicaliën, zodat het een duurzamere aanbesteding kan afdwingen. Ook zijn er plannen op het gebied van CO2-beprijzing. Daarbij worden de deelnemende partijen vrijgelaten om hun eigen keuzes te maken. Niet alle bedrijven hoeven mee te doen aan ieder Blauwe Netten initiatief.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.