Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
12
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: PMI
Soort:

Kleinste productietoename sinds oktober 2016

Kleinste productietoename sinds oktober 2016

De NEVI Purchasing Managers’ Index bedroeg in November 56,1 punt. Dat is een daling van 1 punt ten opzichte van de maand daarvoor. Bovendien betekent dit dat de productie in ruim twee jaar niet zo weinig is toegenomen. De PMI bevindt zich wel nog steeds ruim boven het onderzoeksgemiddelde van 52,7.

Arjan van Weele, hoogleraar inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, benadrukt dat een cijfer PMI boven de 50 aangeeft dat de omstandigheden voor de industrie beter zijn ten opzichte van de maand daarvoor. Hij stelt dan ook dat de perspectieven voor het komende jaar goed te noemen zijn.

Lange levertijden
Toch is het duidelijk dat de PMI-indicator al maanden een dalende trend laat zien; de groei in de industrie loopt terug. Volgens van Weele zijn ondernemers over het algemeen echter optimistisch. Ze somberen vooral over de lange levertijden en de slechte leveringsbetrouwbaarheid van de benodigde materialen. Dat komt deels door de droogte, waardoor de aanvoer via rivieren wordt vertraagd.

Optimisme
Afgezien van deze kwesties is er veel reden voor optimisme, stelt van Weele. Nederlandse bedrijven hebben volop werk, er is sprake van goede orderontvangst uit binnen- en buitenland, ondernemers zien goede exportkansen, er wordt volop geïnvesteerd in het uitbreiden van productiecapaciteit en de industrie brengt veel nieuwe producten op de markt.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.