Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
01
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: PMI
Soort:

PMI 2018 verbreekt record

PMI 2018 verbreekt record

De NEVI Purchasing Managers Index kwam in december uit op 57,2. Hierdoor bedroeg het gemiddelde PMI-cijfer over heel 2018 59,7, het hoogste jaarcijfer, sinds dit onderzoek 19 jaar geleden begon. Het vorige record stond op naam van 2017, toen de PMI een gemiddelde waarde van 59,2 behaalde.

Het record is niet de enige mijlpaal in december. Vanaf 1 juli 2007 werden de maandelijkse cijfers toegelicht door Arjan van Weele. De hoogleraar inkoopmanagement (TU Eindhoven) gaat echter met emeritaat en mag bij zijn laatste redactioneel commentaar goed nieuws afleveren. Volgens hem is de stijging van de PMI in december – in november kwam het op 56,1 uit – te danken aan een hogere binnenlandse order intake en een aanhoudende exportvraag. Hij stelt dat met name de sector voor consumentengoederen sterk groeide.

Levertijden
De grootste zorgen voor de industrie hebben volgens van Weele te maken met de levering van grondstoffen, componenten en materialen. In december liepen de levertijden wederom op, waardoor het jaargemiddelde van de levertijd index op 32,0 uitkwam. Ook dat is een record. Van Weele stelt daarom dat inkopers alle zeilen zullen moeten bijzetten om materiaalbehoeften veilig te stellen.

Brexit
Bart Vos, hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg, mag van Weele opvolgen en in zijn eerste redactioneel commentaar beaamt hij de zorgen van zijn voorganger. Hij benadrukt daarnaast dat er in 2019 ook op macro-economisch niveau onzekerheid op de loer ligt. Daarbij denkt hij onder meer aan Brexit, escalerende handelsoorlogen, de politieke chaos in de VS, en het klimaatakkoord.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.