Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver

Contracten opstellen waarom wel/niet, en hoe?

Forum

Contracten opstellen waarom wel/niet, en hoe?

geplaatst: 03-02-2014, 15:41
1 posts      Pagina 1 van 1

Contracten opstellen waarom wel/niet, en hoe?

03-02-2014, 15:41
Voor sommige contracten (bijv transport) hebben wij geen schriftelijke contracten. Momenteel zijn door leveranciers offertes (in de vorm van prijslijsten, evt aangevuld met een paar pagina’s aanvullende informatie met uitzonderingen, meerkosten etc) afgegeven, volgens welke nu gewerkt wordt. Echter, we komen er achter dat dit niet altijd toereikend is voor alle situaties (soms worden extra kosten doorbelast waar we het niet mee eens zijn etc). En daarnaast vind ik zelf dat er toch een soort contract (zij het eenvoudig) onder moet liggen om enkele zaken vast te leggen en/of uit te sluiten, aan te geven dat niet nader genoemde kosten ook niet kunnen worden doorbelast, en ook om sommmige administratieve zaken te regelen, zoals contactpersonen, opzegging en verlenging, indexatie en evt een nadere omschrijving vd diensten. Ofschoon ik zelf een groot voorstander ben van het gezegde: wie schrijft die blijft, denk ik dat een contract zo beknopt mogelijk dient te blijven in dit geval: gezien de aard en grootte van onze organisatie zal een groot contract niet passen (qua werk en ook qua cultuur). Ik twijfel nu enigszins hoe ik dit zal aanvliegen: - Zal ik zelf een contract opstellen, waarin de prijslijst/offerte vd leverancier(s) verwerkt worden (bijv als bijlage) - Zal ik een aanvulling (aanvullend contractje) maken dat ik bijvoeg aan de prijslijst/offerte vd leverancier ter ondertekening. - Zal ik een soort SLA opstellen ter aanvulling van de prijslijst/offerte vd leverancier Naast deze keuze ben ik ook nog op zoek naar de juiste vorm (lees: een voorbeeld/sjabloon) om dit uit te werken. Ik heb voorheen gewerkt in een kleiner bedrijf van ongeveer zelfde omvang waar niet veel (bijna niets) contractueel geregeld was. Daarna nog gewerkt in een grote overheidsinstantie, waar elk contract en elke SLA een aardige omvang hadden, zelfs voor de meest “onbenullige” zaken. Nu werk ik weer bij een kleiner bedrijf, maar wel wil men de zaken professioneel aanpakken qua inkoop. Daarom zoek ik dus een soort “tusssenweg”. Ik denk dat dit een vraag/situatie is die veel inkopers tegenkomen of waar ze in het verleden mee hebben gezeten. Ben benieuwd naar de mening van collega inkopers.
wcs
Posts: 4
#20119

wcs
Bijdrager

Voor sommige contracten (bijv transport) hebben wij geen schriftelijke contracten.
Momenteel zijn door leveranciers offertes (in de vorm van prijslijsten, evt aangevuld met een paar pagina’s aanvullende informatie met uitzonderingen, meerkosten etc) afgegeven, volgens welke
nu gewerkt wordt.

Echter, we komen er achter dat dit niet altijd toereikend is voor alle situaties (soms worden extra kosten doorbelast waar we het niet mee eens zijn etc).
En daarnaast vind ik zelf dat er toch een soort contract (zij het eenvoudig) onder moet liggen om enkele zaken vast te leggen en/of uit te sluiten, aan te geven dat niet nader genoemde kosten ook niet kunnen worden doorbelast, en ook om sommmige administratieve zaken te regelen, zoals contactpersonen, opzegging en verlenging, indexatie en evt een nadere omschrijving vd diensten.

Ofschoon ik zelf een groot voorstander ben van het gezegde: wie schrijft die blijft, denk ik dat een contract zo beknopt mogelijk dient te blijven in dit geval: gezien de aard en grootte van onze organisatie zal een groot contract niet passen (qua werk en ook qua cultuur).

Ik twijfel nu enigszins hoe ik dit zal aanvliegen:
– Zal ik zelf een contract opstellen, waarin de prijslijst/offerte vd leverancier(s) verwerkt worden (bijv als bijlage)
– Zal ik een aanvulling (aanvullend contractje) maken dat ik bijvoeg aan de prijslijst/offerte vd leverancier ter ondertekening.
– Zal ik een soort SLA opstellen ter aanvulling van de prijslijst/offerte vd leverancier
Naast deze keuze ben ik ook nog op zoek naar de juiste vorm (lees: een voorbeeld/sjabloon) om dit uit te werken.

Ik heb voorheen gewerkt in een kleiner bedrijf van ongeveer zelfde omvang waar niet veel (bijna niets) contractueel geregeld was.
Daarna nog gewerkt in een grote overheidsinstantie, waar elk contract en elke SLA een aardige omvang hadden, zelfs voor de meest “onbenullige” zaken.
Nu werk ik weer bij een kleiner bedrijf, maar wel wil men de zaken professioneel aanpakken qua inkoop. Daarom zoek ik dus een soort “tusssenweg”.

Ik denk dat dit een vraag/situatie is die veel inkopers tegenkomen of waar ze in het verleden mee hebben gezeten.
Ben benieuwd naar de mening van collega inkopers.

1 posts      Pagina 1 van 1
U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.