Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
12
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Global
Soort:

Zware straffen voor Britse ‘vervuilers’

Zware straffen voor Britse ‘vervuilers’

Britse supermarkten en retailers die gebruik maken van moeilijk te recyclen verpakkingen zullen daar een zware prijs voor moeten betalen. De volledige kosten van het verzamelen en recyclen van deze verpakkingen zullen op hun rekening komen. Bedrijven wiens verpakkingen makkelijk recyclebaar zijn hoeven juist minder te betalen.

De Britse regering wil met deze maatregelen duurzaamheidsbeleid voeren waarbij de ‘vervuiler’ betaalt. Volgens The Guardian zal dit leiden tot zeker 500 miljoen pond aan extra kosten voor producenten en retailers; de kosten zouden zelfs op kunnen lopen tot 1 miljard pond. Consumenten worden wel gespaard. Op dit moment zijn de Britse belastingbetalers verantwoordelijk voor 90% van de recyclekosten. De regering wil dat deze kosten volledig op rekening van de producenten komen.

Belasting
De Britten willen daarnaast ook plastic terugdringen. De regering denkt daarom na over een ban op plastic verpakkingen, wanneer alternatieven voorhanden zijn en wil producten belasten die voor meer dan 30% bestaan uit niet-recyclebaar plastic. Ook zal het maatregelen nemen die consumenten aansporen om te recyclen, zoals een statiegeldsysteem rond de teruggave van plastic flessen.

Vertraging
Milieuorganisaties in het land steunen de plannen van de regering, maar willen wel dat er meer haast wordt gemaakt. Zo zijn er vragen waarom het statiegeldsysteem landelijk pas over vijf jaar geïntroduceerd gaat worden, terwijl Schotland het al in 2020 zal implementeren. Ook wordt er gevreesd dat de uiteindelijke wetgeving minder streng wordt dan de huidige voorstelen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.